10 Sfaturi pentru fotografii mai bune cu telefonul (fotografie interior)

Citeste articolul pentru a vedea 10 sfaturi pentru a face fotografii mai bune cu telefonul, atunci cand fotografiezi un interior.
Salut! Sunt Sabin Prodan, fotograf de arhitectura si interior din Bucuresti.
Am inceput sa fotografiez interioare in 2015 si de curand am terminat de scris si o carte despre fotografia de interior.
In timp ce scriam despre echipamentul folosit si pe care l-as recomanda, una din intrebarile care m-au framantat a fost “oare se pot face fotografii de calitate folosind un telefon?”.
  1. Foloseste un trepied

Vom incepe cu cel mai important instrument care vine in ajutorul tau, si anume trepiedul.
Un trepied iti permite sa incadrezi cu precizie imaginea pe care o doresti si sa fotografiezi cu un timp de expunere mai lung si sa obtii fotografii mai luminoase.
In majoritatea magazinelor de specialitate sau de pe siteuri  poti gasi mici gadgeturi care iti permit sa atasezi telefonul de un trepied.

 

  1. Alegerea momentului ideal

Acum ca avem echipamentul necesar putem sa planificam urmatoarea noastra sedinta foto.
Uneori poti afla cand este cel mai bine sa fotografiezi un spatiu direct de la proprietar.
Dincolo de disponibilitatea amandurora, va recomand sa aveti in vedere ca orientarea ferestrelor in functie de punctele cardinale poate sa va ajute sa prindeti lumina cea mai buna.
Ferestrele orientate catre E vor lumina un spatiu dimineata, la S vom avea lumina in cea mai mare parte a zilei, pe V la apus, in timp ce prin ferestrele pe partea de N nu vom avea niciodata lumina directa, decat daca se va reflecta dintr-o cladire aflata vis-a-vis.

 

  1. Alegerea distantei focale

Cu siguranta ai auzit de obiective wide sau fish-eye si, de cativa ani, telefoanele mobile au integrat asemenea obiective.
Sunt foarte utile, mai ales in cazul fotografiei de interior, insa trebuie sa fim foarte atenti la distorsiunea perspectivei. Aceasta devine foarte pronuntata in momentul in care avem obiecte in apropierea extremitatilor imaginii, asa ca incearca sa eviti astfel de situatii.

 

  1. Incadrare

Fie ca facem fotografii diagonele, din colturile unei camere, sau fotografii frontale, in axul peretilor,  incercati sa aveti compozitii echilibrate. O regula foarte simpla ar fi ca spatiul gol din stanga sa fie egal cu cel din dreapta, iar tavanul ar trebui sa fie mai mare in raport cu pardoseala.

 

  1. Lumini

Recomand fotografierea unui spatiu doar in prezenta lumina naturale si sa apelezi la luminile din locatie doar in cazul in care sunt zone care altfel ar fi foarte intunecate.
Daca setupul de lumini merita evidentiat, atunci poate ar fi mai bine sa fotografiezi acel spatiu dupa ce apune soarele.
Evit suprapunerea luminii naturale cu cea artificala, din cauza temperaturii de culoare de cele mai multe ori diferita dintre cele doua.

 

  1. Aranjarea obiectelor

Pentru o compozitie mai puternica aranjeaza obiectele astfel incat sa se creeze o legatura intre ele.
De exemplu poti orienta un scaun catre un alt obiect din camera sau chiar catre camera telefonului, astfel incat sa para ca este orientata catre privitor.

 

  1. Modul de fotografiere

Ca sa ai cat mai multe detalii atat in zonele foarte luminoase dar si in zonele mai intunecate foloseste fie modul HDR sau modul Night.
Si mai indicat ar fi sa folosesti modul Pro sau Manual, depinde cum se numeste pe telefonul tau.
Va fi putin mai dificil la primele incercari, dar o data ce vei intelege relatia dintre ISO, timp de expunere si deschiderea diafragmei, vei capata control total asupra felului in care arata fotografiile tale.
Pentru inceput iti spun ca pentru fotografii de interior de calitate trebuie sa tintesti catre un iso cat mai mic, (100-200), o diafragma cat mai inchisa, f:8-10, iar timpul de expunere va rezulta in functie de cat de multa lumina este in spatiu, insa aceasta nu va fi o problema multumita trepiedului.

 

  1. Declansare cu timer

Avantajul telefonului de a fi mai usor si implicit mai portabil decat un aparat foto poate fi uneori si un dezavantaj.
In momentul in care declansezi poti misca telefonul, chiar daca aproape insesizabil, iar rezultatul sa fie o imagine mai putin clara sau chiar miscata, cu atat mai mult cu cat vom avea nevoie sa facem o expunere mai lunga.
Sistemele difera de la un telefon la altul insa cu siguranta toate au in dotare optiunea de “timer” pe care iti sugerez sa o folosesti cu incredere de fiecare data.

 

  1. Corectarea perspectivei

Acesta este unul dintre primele lucruri pe care le fac in momentul in care incep sa editez fotografiile pe care le fac.
Indiferent daca editrzi pe calculator sau pe telefon, cu Snapseed, Photoshop, sau alte programe, asigura-te ca softul pe care il folosesti iti da optiunea de a corecta perspectiva.

 

  1. Corectii de culoare

Cand lumina se reflecta sau trece prin suprafete transparente are obiceiul de a imprumuta putin din culoarea acestora.
Daca vrei sa redai cu fidelitatele culorile unui spatiu poti face ajustari locale sau poti desatura culori individuale cu ajutorul softurilor de editare.
interior photography book
Asta a fost tot! Daca ai intrebari nu ezita sa folosesti formularul de contact sa imi adresezi o intrebare si, in cazul in care vrei sa citesti mai multe despre fotografia de interior, poti comanda cartea 100+ DOS AND DON’TS IN INTERIOR PHOTOGRAPHY
Sunt Sabin Prodan si daca vrei sa vezi ultimele proiecte pe care le fotografiez, inainte de a le publica pe site, ma gasesti pe Instagram la @tryingtodoart
Contents show
Tags:
,