Menu Close

Casa Mogoșoaia

Distincția Alumil „Construim excelența în fiecare zi” in cadrul Anualei de Arhitectura 2023, sectiunea Arhitectură construită / Arhitectura locuinței individuale

Autori: Arh. Jean Craiu, Arh. Alexandra Demetriu
Birou de proiectare: CRA-DE.STUDIO

Nu a trecut mult timp de cand am inceput sa incerc sa si scriu ceva pe langa fotografiile pe care am inceput sa le urc pe instagram, ca am si inceput sa analizez ce fac si daca este bine.

Scriu mult, imi dau seama apoi ca este prea mult, apoi tai, simplific, arunc la cos ganduri, dar impacat cu ideea ca le-am dat o voce, macar in surdina, dar ma ajuta sa imi dau seama care este ideea principala pe care vreau sa o transmit.

Am facut un exercitiu de imaginatie si am descris casa asa cum am putut mai bine. Mi-am dat seama ca ar fi atat de multe de zis incat sa rezum totul intr-o postare pe instagram ar fi o tentativa superficiala. Asa ca am decis ca mai bine o urc aici, pe site.

O casa undeva prin Mogosoaia, intr-o zona in care nu s-a construit foarte mult, deocamdata, pe un teren dreptunghiular, considerabil mai lung decat lat, este ocupat de un monovolum alb. El este rectangular si se aseaza cu incredere pe teren, paralel cu latura lunga si isi pastreaza unghiul de 90, chiar daca strada ii este diagonala. Dar asezarea nu este una de-a dreptul incapatanata, fiindca se aliniaza cu strada printr-o structura metalica, o terasa, o extensie menita sa fie un suport pentru vegetatie si sa devina o tranzitie intre gradina si casa.

In timp ce exteriorul este sobru, elegant, doar alb si ferestre pierdute prin vegetatie, interiorul surprinde prin deschidere. Un open space in care diferite functiuni isi gasesc locul, de-a stanga si de-a dreapta unei circulatii care parcurge toata casa pana la terasa din spate unde atunci cand iesim intalnim din nou o structura metalica, identica cu cea dinspre strada.

Poate fiindca doar albul peretilor si griul pardoselii ar fi fost prea putin pentru locuirea unei familii cu copii, atmosfera interiorului este imbunata de prezenta lemnului, pe care il intalnim la fiecare segment, fie ca vizor catre gradina, fie mobilier de bucatarie, fundal pentru trepte, sau biblioteca de la etaj.

Zona de zi fiind atat de deschisa si avand ferestre nu doar pe laterale dar si zenitale, pe masura ce fotografiam se schimba si atmosfera. Sunt unele proiecte pe care le-ai putea fotografia o zi intreaga si nu te-ai repeta.

Daca zona de zi isi pastreasa, inca, o maturitate a ei, cand urcam scarile spre zona de noapte casa surprinde, poate cel mai mult. O solutie indrazneata permite luminatorului zenital sa parcurga intreaga inaltime a casei, sa genereze un loc de joaca/lectura suspendat si acces la o biblioteca, la care ajung doar cei indrazneti.

Anul 2022 a fost un an foarte bun pentru mine. In cadrul Anualei de Arhitectura, au fost prezente 25 de proiecte la care am contribuit cu fotografii, dintre care cate au fost si premiate. Daca esti curios sa afli mai multe, poti accesa acest Proiecte Anuala 2022.