Menu Close

Frequently Asked Questions

Hi! On this page I will list a couple of questions I frequently had to answer about my workflow. Since 100% of my projects, so far, were comissioned by Romanian architects, designers, realtors, etc. I will take the liberty to continue from the next paragraph in Romanian. If you have any question or messages, you can leave me a line here, on the Contact page.

De ce "trying to do art"?

“Tryingtodoart” este numele primului meu blog de fotografie. L-am considerat a fi un nume ideal, pentru cineva care in 2011 punea pentru prima data mana pe un DSLR si invata ce inseamna ISO, timp de expunere, diafragma, etc. Intr-o perioada in care un val de “Prenume Nume Photography” inundau social media, eu incercam sa invat, faceam greseli, multe, dar eram departe de a ma considera fotograf, cu atat mai mult cu cat ma pregateam sa devin arhitect.

Acum, ceva timp mai tarziu, sunt mai mult fotograf decat arhitect, dar ma bucur ca pregatirea mea ca arhitect m-a facut un fotograf mult mai bun in ceea ce fac si, de multe ori, chiar asta este calitatea pe care clientii o apreciaza la mine. Faptul ca gandesc, sau mai bine zis vad, ca un arhitect, ca un designer, si inteleg ce au vrut sa obtina, cum vor sa arate spatiul, iar eu incerc sa fac la randul meu arta din arta lor.

Ca sa te convingi singur de acest lucru, te invit sa iti petreci cateva minute pe Portofoliul meu.

Care este demersul, de la planificarea sedintei foto la primirea imaginilor?

Bun, ne-am vorbit si am stabilit sa facem o sedinta foto. Asta e tot? Raspunsul corect este da si nu.

Varianta care imi este cea mai simpatica, si cu care m-am si obisnuit pana acum, este ca arhitectul/designerul/clientul sa fie prezent la sedinta foto, cu atat mai mult daca suntem la “prima intalnire”. Asa pot primi feedback in timp real (si util) legat de spatiu, viziune, rezultatul dorit, iar faptul ca vedem spatiul impreuna, in aceleasi conditii (lumina, asezare, stare constructiva, etc.), ne vor face sa avem asteptari similare de la imaginile finale.

Pasul urmator sedintei foto este preselectia imaginilor*. Asta inseamna ca din toate unghiurile pe care le-am tras, le aleg pe cele pe care le consider cele mai reprezentative, le editez sumar (lumina, contrast, temperatura de culoare, indreptat perspectiva) si le trimit cu watermark.

Pasul final este editarea imaginilor selectate din preselectie. In cazul in care nu am discutat altfel, si nu ai nevoie de imaginile RAW, doar acestea din urma, postprocesate, vor fi si cele care se achita.

(*= Acest pas este optional, dar este felul meu de a-mi arata respectul fata de cei care au pregatire artistica si sa le ofer optiunea de a alege cu ce imagini prefera sa isi prezinte proiectul)

Cat dureaza pana primesc imaginile?

Am o medie de timp la livrare destul de buna. Din fericire, cel putin momentan, fotografia este ocupatia mea principala si reusesc sa livrez imaginile de cele mai multe ori in mai putin de o saptamana de la primirea selectiei. Desigur, in functie de numarul de imagini selectate, acest timp poate varia destul de mult, dar in cazuri de urgenta este cel mai bine sa ma informezi inainte de a stabili sedinta foto. Daca sunt foarte ocupat, cu siguranta iti voi spune dinainte si iti pot recomanda un coleg.

Livrezi si fisierele RAW?

Cu mult inainte de a ma apuca sa fac fotografie comerciala am auzit de acest punct sensibil pentru majoritatea fotografilor. Acum, dupa cativa ani de cand fac asta, am ajuns sa inteleg si de ce, insa nu e un capat de tara. Daca sunt necesare fisierele RAW, apreciez sa fie precizat acest lucru dinainte. Livrarea fisierelor RAW presupune, practic, un volum mult mai mare de imagini puse la dispozitia clientului fata de cele post procesate si este normal ca pretul sedintei foto sa fie afectat.