Badea Cartan 13 | Cumulus

Autori

Eliza Yokina
Adrian Soare
Cosmin Anghelache
Anca Ionescu
Simina Ignat
Irina Plopeanu
Andrei Cumpănășoiu
Mara Tomulescu
Alexandru Cătăuță
Maria Oprea
Diana Iordache

Colaboratori

Beneficiar:
URBAN SPACES Codruta Brujan, Costin Brujan, Gabi Zaharia
Structuri:
POPP & ASOCIAȚII Dragoș Alexandrescu
Instalații
MC GENERAL CONSTRUCT SRL Robert Ciubotaru, Mavrodin Valeriu
Project management:
Claudiu Guță, Alexandru Valsan
Constructor:
ASPRO INVEST

Publicat

Fotografie arhitectura si design interior

Sabin Prodan

Descrierea autorului

“Am imaginat locuirea în relație cu două curți urbane private, destinate comunității ce va locui această clădire. Clădirea se pliază în jurul acestor spații majore, conectându-se organic clădirilor învecinate.

Curțile sunt pavate cu cărămidă și plantate cu arbori și arbuști, oferind ocazia contactelor sociale.
Atât cele două scări de acces cât și toate apartamentele comunică vizual cu aceste curți, deschizându-se spre ele cu logii ample și ferestre fără parapet.

Există două finisaje iconice ale construcției: placajul de cărămidă și elementele din fier. Cărămida aparentă este finisajul dominant care face legătura cu tradiția cartierului ce adăpostea în trecut diverse activități meșteșugărești.

Clădirea se află în mijlocul unuia dintre cartierele vechi ale orașului, o zonă în care locuirea se împletea cu meșteșugăritul, iar spațiile private se deschideau către curți comune. Cartierul avea şi o zonă industrială formată în principal din mici fabrici de cărămidă. Una dintre ele, Tonola, se află pe actualul teren al Parcului Circului la doar 500 de metri distanță.

Pe terenul vecin, pe strada Teilor (actuală Vasile Lascăr), a funcționat începînd din 1871 primul depou pentru tramvaie trase de cai din București.

Apartamentele sunt variate ca dimensiuni și conformare: studiouri, 2 camere, 3 camere pe un singur nivel dar și duplexuri și 4 camere cu terase generoase.
Toate au un living mare și luminos aflat în relație directă cu o logie sau o terasă, loc de întins masă mare la care să aduni familia sau prietenii.

Aproape toate apartamentele au cel puțin două fațade, asigurând lumina pe tot parcursul zilei și o ventilare optimă. La parter există 3 mici birouri sau, de ce nu, ateliere pentru artiști.

Am căutat să oferim o identitate acestui proiect prin materiale, amenajare acesorii și branding. Holurile comune au un finisaj industrial interpretat într-o manieră contemporană, îmbinând confecțiile metalice cu finisaje de pereți brute – tencuiala aparență, și pardoseală terrazzo. În apartamente se păstrează atmosfera industrială prin detalii metalice și balcoane cu pardoseală din pavaj natur.

Pentru amenajarea spațiilor comune interioare și exterioare am apelat la elemente grafice care personalizează intrările în cele două scări, cutiile poștale, iar apoi mai în detaliu intrarea în fiecare apartament.”