Owl Cocktailhouse | 441 Design Powerhouse

Autori

arh. Octavian Cazacu
arh. Anca Dumitrescu
arh. Andreea Rosca

Colaboratori

Mobilier la comanda: Kaustik
Mobilier: P&M furniture
Beneficiar: The Owl Cocktail House

Publicat

Fotografie arhitectura si design interior

Sabin Prodan

Inițial, anima serile iubitorilor de cocktailuri din zona Ateneului Român. Între timp, s-a mutat într-un spațiu mult mai generos (Știrbei Vodă 104-106) care a permis păstrarea și nuanțarea temei designului de interior. Cocktail house-ul The Owl (2), pentru că despre el vorbim, și-a găsit, așadar, o nouă „scorbură” urbană, unde cei pasionați de licori combinate inedit pot face variate pasiuni mixologice. Din perspectiva proiectului de amenajare de interior, spațiul a venit cu o reală provocare: fiind vitrat pe trei laturi din patru, acestuia trebuia să îi fie imprimată nu numai evocatul cadru al scorburii din pădure, ci și acel sentiment de intimitate și întoarcere în timp pe care o ai când te așezi la bar în așteptarea unui cocktail. Rezolvarea a venit pe axa cromatică-materiale dar și a multitudinii de plante amplasate în spațiu. Au apărut astfel tonurile închise la nivel de mobilier (care este realizat în întregime din metal, cu excepția meselor și scaunelor din lemn masiv vopsit în negru) sau la nivelul pardoselii tratate cu vopsea epoxidică gri deschis și negru (în zona barului). Nuanțele închise au fost completate de materialele naturale precum piatra (ardezia), ceramica sau lemnul care conturează barul: blatul din lemn masiv cu inserții din alamă este completat de motivul cilindrului care apare în forma texturii de pe front bar sau în cea a jumătăților care acoperă protector barul.

 

Formele organice sunt reluate și la nivelul plafonului care, vopsit în verde închis, a contribuit la estomparea profilului industrial a spațiului, primind imediat sub tubulatura care îl străbate elemente rotunde care alternează oglinzi și lumini. În acest cadru intim, barul, pe ale cărui etajere de fundal se etalează piesele cheie acestui laborator alchimic, – sticlele, – este pretextul dialogului care se va înfiripa în așteptarea unui cocktail custom made. Indiferent dacă se va așeza la bar ori va alege una dintre mese, privitorul se va delecta din orice punct al spațiului cu personajul principal – luna urbană, luminoasă, situată în partea opusă intrării care se reflectă pe alocuri în oglinzile de pe tavan, devenind un far-ghid al călătorului nocturn ajuns la The Owl. Băile se diferențiază cromatic de restul barului și sunt tratate diferit pe axa femei/bărbați. Într-una dintre ele și-a găsit loc ardezia neagră/gri la nivel parietal, iar în cealaltă există solzi de ardezie neagră, folosiți în mod normal drept țiglă pentru acoperișurile caselor. Punctele comune în care se întâlnesc băile și ansamblul barului sunt senzația de natură și elementul decorativ de pe peretele opus oglinzii lavoarului care evocă prin formă, lumină și jocul reflecției, luna. Oglinzile creează senzația unui labirint în care te poți pierde la infinit. La The Owl designului nu îi este teamă să îndrăznească să aștearnă un cadru în care bufnița urbană se împrietenește cu cea mai mare lună la un pahar de Negroni. Un design de interior care se desfășoară subtil și elegant pentru a deschide scena cocktailurilor.