12 Nov Radu Gospodinov | Fotograf de arhitectura si design interior | Interviu #1
Radu Gospodinov
Instagram: @radugospodinov Portofoliu: radugospodinov.com
Ii multumesc lui Radu Gospodinov ca deschide ceea ce va fi o serie de articole prin care mi-am propus sa vorbesc cu colegii de breasla despre fotografia de arhitectura si de design de interior. In aceste interviuri vom descoperi oamenii din spatele fotografiilor si vom afla cum au inceput, cum planifica o sedinta foto, dar si ce ar schimba in acest domeniu si multe altele.
Sabin Prodan: Inceputul. Cum ai ajuns sa faci fotografie de arhitectura si de design interior? Ti-ai propus sa faci o cariera in domeniu sau s-a intamplat?
Radu Gospodinov: Din greseala :))
Pe scurt, eu am facut sport de performanta, aveam destul de mult timp liber si cum cheltuiam destul de multi bani pe echipamente foto, sotia mi-a sugerat ca poate ar fi ok daca as scoate si ceva bani din fotografie. 🙂
Asa am inceput sa fac poze la masini second-hand, iar unul din clienti mi-a spus ca administreaza cateva apartamente la care ar avea nevoie de fotografii. Cam asa a inceput ‘cariera’ mea in fotografia de design interior, fotografiind interioare cu un obiectiv all-around :))
S.P. Cum abordezi o sedinta foto? Te pregatesti dinainte, ai o anumita procedura, ceri un brief din partea clientului?
R.G. Depinde foarte mult de tipul de client. Cu arhitectii si designerii de interior stau destul de mult de vorba inainte, la telefon. Incerc sa obtin cat mai multe informatii despre proiectul respectiv, dar si legate de asteptarile lor de la sesiunea foto.
Am si multi clienti care sunt administratori de apartamente pentru regim hotelier si atunci lucrurile sunt putin mai simple. Au la dispozitie site-ul meu si pagina de instagram si daca le place ce vad, lucrurile merg foarte repede, ei grabindu-se sa listeze proprietatea cat mai repede.
Pentru fotografia de design interior singura cerinta din partea mea, indiferent de client este sa pregateasca proprietatea pentru sesiunea foto inainte de inceperea sedintei, ramanand sa facem mici ajustari daca este cazul o data ce incepem.
Pentru fotografia de arhitectura, ideal ar fi sa avem sesiuni foto care sa se intinda pe durata intregii zile, plus blue-hour. Din pacate, foarte rar se intampla acest lucru asa ca incerc sa aflu care sunt fatadele cele mai importante pentru client pentru a programa sesiunea in functie de cum vine lumina cel mai bine pe aceste fatade.
S.P. Noi, fotografii, ne concentram la cum arata rezultatul muncii noastre, dar mai rar povestim despre ce se intampla in spatele aparatului. Cum arata o zi in viata unui fotograf?
R.G. Pentru mine organizarea timpului este, poate, cel mai important aspect. Pe langa fotografia de arhitectura si design interior, am si multi clienti agenti imobiliari, plus fotografia de portret business la studio, astfel ca lucrurile se pot precipita foarte usor daca nu reusesc sa estimez foarte bine duratele sesiunilor foto si timpii de deplasare.
Si ca sa raspund specific la cum arata o zi din viata mea, imi incep ziua destul de matinal, pe la 6 si daca ziua precedenta a fost una aglomerata ma apuc de editare, macar doua ore. Ulterior plec ‘pe teren’, in medie 3-4 sesiuni foto si de cele mai multe ori revin acasa inainte de aglomeratia de dupa-amiaza si mai editez aproximativ doua ore.
S.P. Cum ar arata/cum s-ar desfasura pentru tine sedinta foto ideala?
R.G. Sesiuni foto de 2 zile, cu apusuri, rasarituri, vanat detalii, lumini si umbre pentru case cu super privelisti si spatii vitrate mari .
S.P. Cand stii ca ai tot ce iti trebuie intr-un cadru? Poti descrie rationamentul sau pasii pe care ii faci inainte de a declansa?
R.G. Nu cred ca exista un rationament pentru mine. Am inceput fotografia incercand sa fac totul cat mai corect din punct de vedere tehnic, iar in timp, am ajuns sa declansez in functie de ‘feeling’.
S.P. Abordezi diferit fotografia de arhitectura fata de cea de design interior?
R.G. Cred ca am raspuns putin mai sus. 🙂
S.P. In anii de cand fotografiezi ai sesizat vreo schimbare, o evolutie, in felul in care fotografiezi sau in jurul tau?
R.G. Destul de repede de la primul proiect de design interior, am inceput sa fac light painting. Ulterior, poate si pentru ca a crescut calitatea spatiilor fotografiate, am inceput sa fotografiez doar cu lumina naturala. Incerc sa pun in valoare ce a gandit arhitectul cand a proiectat spatiul si sunt mai mult ca sigur ca nu l-a gandit ca fiind luminat cu niste blitz-uri 🙂
Dar asta nu inseamna ca nu imi place in continuare sa ma uit la fotografii de interior realizate cu light-painting, de exemplu fotografiile lui Mihai Georgiadi care mi se par superbe. Doar ca eu nu o mai practic.
Procesul de editare s-a schimbat de nenumarate ori, impreuna cu update-urile de soft.
S.P. Cum vezi interactiunea dintre client, cel care solicita sa fotografiezi, si fotograf?
R.G. Consider ca este foarte importanta. Din pacate, de multe ori simt cum clientul isi pierde rabdarea cand cer mai multe informatii pentru a intelege ce doreste de la mine si pentru a pune cat mai bine in valoarea proiectul.
S.P. Care este rolul nostru? Au fotografiile un impact in felul in care este perceputa arhitectura si designul de interior?
R.G.Cu siguranta impactul exista si, cred eu, este unul major. Daca noi fotografii trebuie sa intelegem conceptul si viziunea prin informatiile primite de la client si prin prezenta noastra fizica la locatie, majoriatea celorlalti oameni au la dispozitie doar un set de cateva fotografii.
S.P. Daca ar fi sa schimbi un lucru in ceea ce faci, care ar fi acela?
R.G. Nimic.
S.P. Exista un proiect pe care ti-ai fi dorit/ ti-ai dori sa il fotografiezi? Din tara sau din afara.
R.G. Din tara: cateva case din Dumbrava Vlasiei. De afara: cateva proprietati din Capri, Italia sau Spetses, Grecia.
S.P. Cum te raportezi la ideea de drepturi de autor si creditarea muncii tale?
R.G. Sunt destul de strict, motiv pentru care am pierdut in timp destul de multi clienti.
S.P. Cateva cuvinte despre echipament? O fotografie ar fi suficienta, dar cum ti-ai descrie geanta?
R.G. Geanta mea este aproape goala. Fotografiez cu Sony a7iii si un obiectiv Sony 16-35 f4 pe un trepied Manfrotto. Back-ul vine cu mine doar daca fotografiez in afara Bucurestiului.
S.P. In afara de fotografia de interior, ce alt tip de fotografie faci sau ti-ai dori sa explorezi?
R.G. Fac fotografie de portret business, in studio. – zigomatic.ro
S.P. Surse de inspiratie, fotografi pe care ii ai ca reper? Nu neaparat din fotografia de interior.
R.G. Mike Kelley, Thomas de Bruyne pentru fotografia de arhitectura si design interior.
Peter Hurley pentru portrete business si Ovidiu Selaru pentru street.
S.P. Ai o intrebare pe care vrei sa o adresezi urmatorului fotograf care imi raspunde sau pe care ti-ai fi dorit sa o am aici?
Radu Gospodinov: Ma macina destul de tare problema drepturilor de autor. Intrebarea mea ar fi daca este cineva interesat, urmatorul fotograf care raspunde sau, cine stie, poate mai multi, sa facem ceva in privinta aceasta. Poate reusim sa ne educam impreauna si usor usor poate reusim sa educam si piata, macar o mica parte din ea.
Va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest articol si sper ca v-a starnit curiozitatea. Voi adresa aceleasi intrebari si altor fotografi din acest domeniu si pe masura ce o sa primesc raspunsurile, voi pregati si alte articole similare. Mai multe gasiti aici
Contents
show