26 Nov Andrei Tudoran | Fotograf de arhitectura si design interior | Interviu #2
ANDREI TUDORAN
Instagram: @andreitudoran_
Portofoliu fotografie: www.andreitudoran.com/
Andrei Tudoran continua seria de interviuri prin care aflu cum vad si ceilalti fotografi de arhitectura si design interior acest domeniu si ii multumesc pentru deschiderea lui. M-am bucurat sa aflu, printre altele, ca amandoi am fotografiat pentru prima data un interior cam in aceeasi perioada, undeva prin 2015.
Sabin Prodan: Inceputul. Cum ai ajuns sa faci fotografie de arhitectura si de design interior? Ti-ai propus sa faci o cariera in domeniu sau s-a intamplat?
Andrei Tudoran: In urma cu 8 ani am avut oportunitatea de a fotografia primul proiect, un apartament modern, localizat în inima Bucureștiului. Acea experienta a fost sursa unei noi pasiuni pentru mine si de aici mi am dorit sa practic si sa-mi perfectionez acest tip de fotografie neîncetat. Desi initial a plecat de la un hobby, cu timpul am descoperit ca il pot transforma cu usurinta intr-o cariera avand in vedere ca lucrurile au venit natural și m-am simțit în largul meu.
S.P. Cum abordezi o sedinta foto? Te pregatesti dinainte, ai o anumita procedura, ceri un brief din partea clientului?
A.T. Înainte de fiecare ședință foto, intru într-un proces meticulos de pregătire. Analizez cu atenție locația, studiez iluminarea și compoziția potrivită, iar discuțiile detaliate cu clientul mă ajută să înțeleg exact viziunea sa. Printr-o comunicare clară, obțin brief-uri detaliate și imagini ale locației, fundamentale pentru planificarea și succesul unei ședințe foto captivante. Pregătirea amănunțită a locației și ajustările on-site asigură atingerea detaliilor perfecte.
S.P. Noi, fotografii, ne concentram la cum arata rezultatul muncii noastre, dar mai rar povestim despre ce se intampla in spatele aparatului. Cum arata o zi in viata unui fotograf?
A.T. O zi in viața unui fotograf poate include pregătirea echipamentului, analizarea locației, comunicarea cu clienții pentru a înțelege nevoile lor, și, desigur, momentul în care ședința are loc.
S.P. Cum ar arata/cum s-ar desfasura pentru tine sedinta foto ideala?
A.T. Locația ar fi pregătită și iluminată corespunzător, iar condițiile meteorologice ar fi favorabile. Umbre și detalii în fiecare colț 🙂
S.P. Cand stii ca ai tot ce iti trebuie intr-un cadru? Poti descrie rationamentul sau pasii pe care ii faci inainte de a declansa?
A.T. Decizia de a declanșa vine în urma evaluării multiplelor elemente din cadru. Înainte de a declanșa, analizez compoziția pentru a mă asigura că subiectul este bine plasat, că lumina este favorabilă și că fundalul nu distragă atenția. Inainte de toate verific setările aparatului pentru a obține expunerea corectă și verific dacă toate elementele cheie ale imaginii sunt în focus. Este o combinație între tehnică, estetică și capacitatea de a prinde esența momentului.
S.P. Abordezi diferit fotografia de arhitectura fata de cea de design interior?
A.T. În fotografia de arhitectură, mă concentrez adesea pe structurile, pe linii și detalii arhitecturale, încercând să surprind esența designului și a formelor într-un cadru amplu.
În schimb, în fotografia de design interior, accentul cade pe amenajarea spațiului, texturi, culori și detaliile elementelor de design. Încerc să aduc în evidență atmosfera și funcționalitatea spațiului, oferind privitorului o perspectivă autentică a designului interior.
S.P. In anii de cand fotografiezi ai sesizat vreo schimbare, o evolutie, in felul in care fotografiezi sau in jurul tau?
A.T. Evoluția mea constă într-o continuă explorare a noilor tehnici, stiluri și abordări creative. Învățarea continuă și adaptarea la schimbări sunt aspecte fundamentale în domeniul fotografiei.
S.P. Cum vezi interactiunea dintre client, cel care solicita sa fotografiezi, si fotograf?
A.T. Interacțiunea dintre client și fotograf este esențială pentru a asigura succesul unei ședințe foto. Comunicarea deschisă și clară este cheia pentru a înțelege nevoile și așteptările clientului.
S.P. Care este rolul nostru? Au fotografiile un impact in felul in care este perceputa arhitectura si designul de interior?
A.T. Fotografiile oferă oportunitatea de a prezenta în mod captivant și expresiv creațiile arhitecturale și detaliile designului.
S.P. Daca ar fi sa schimbi un lucru in ceea ce faci, care ar fi acela?
A.T. Nimic.
S.P. Exista un proiect pe care ti-ai fi dorit/ ti-ai dori sa il fotografiezi? Din tara sau din afara.
A.T. Un conac din Toscana cu gradinile si podgoriile aferente.
S.P. Cateva cuvinte despre echipament? O fotografie ar fi suficienta, dar cum ti-ai descrie geanta?
A.T. Echipamentul meu este complet Canon, iar geanta mea conține obiective variate. Trepiedul, esențial pentru stabilitate, este un Gitzo.
S.P. In afara de fotografia de interior, ce alt tip de fotografie faci sau ti-ai dori sa explorezi?
A.T. Mă concentrez în special pe fotografia de arhitectură și peisaje de călătorie. Îmi place să surprind detaliile arhitecturale și atmosfera din locuri noi zigomatic.ro
S.P. Surse de inspiratie, fotografi pe care ii ai ca reper? Nu neaparat din fotografia de interior.
A.T. Brandon Barre pentru fotografia de arhitectură și design.
Va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest articol si sper ca v-a starnit curiozitatea. Voi adresa aceleasi intrebari pe care le-am adresa lui si altor fotografi din acest domeniu si pe masura ce o sa primesc raspunsurile, voi pregati si alte articole similare. Pe toate le veti gasi aici
Contents
show