18 Dec Călin Stan | Fotograf de arhitectura si design interior | Interviu #4
Călin Stan
Instagram @calinstan
Portofoliu fotograf calinstan.com
Cu o experiență de peste 15 ani, Călin Stan ne povestește în detaliu despre activitatea și viziunea lui ca fotograf profesionist in domeniul HORECA și care acoperă atât fotografie de arhitectură, de interior, produs, chiar și culinară și îi sunt recunoscător că a acceptat invitația mea.
Sabin Prodan: Începutul. Cum ai ajuns să faci fotografie de arhitectură și de design interior? Ți-ai propus să faci o carieră în domeniu sau s-a întamplat?
Calin Stan: Ca formare eu sunt, la bază, un (fost) programator. Însă, încă din timpul facultății am avut primele ședințe foto comerciale, iar în timp m-am ocupat din ce în ce mai mult de proiecte foto încât am renunțat la programare.
De peste 7 ani sunt doar fotograf, adică fac doar fotografie. Pe de altă parte, întotdeauna mi-au plăcut lucrurile exacte și cele care au o estetică aparte. Nu mi-a plăcut niciodată să fotografiez oameni ci mai degrabă obiecte, iar de aici și până a descoperi că fotografia de interior este ceea ce îmi place să fac cel mai mult a fost un singur pas.
Având unul dintre părinți inginer electronist, am copilărit printre scheme și schițe. Îmi plac desenele, simetriile, liniile drepte, îmi place cum se combină culorile și texturile într-o amenajare, iar fotografiile mele cred că reflectă această latură a mea tehnică și exactă, de la încadrări și până la stilul de editare. Așadar, eu nu sunt arhitect, iar serviciile mele foto se adresează, în special hotelurilor, pensiunilor și restaurantelor (așadar domeniului HORECA), dar fotografiez cu plăcere și spații și clădiri de birouri, proiecte imobiliare și colaborez periodic și cu arhitecți și designeri de interior.
S.P. Cum abordezi o sedinta foto? Te pregatesti dinainte, ai o anumita procedura, ceri un brief din partea clientului?
C.S. Procedura e cam aceeași, cu toți clienții noi. Vreau să aflu cât mai multe despre ce avem de fotografiat și care sunt așteptările lor în privința rezultatului și, mai ales, la ce vor folosi imaginile (pentru că în funcție de asta abordez subiectul într-un fel sau altul). Mi-aș dori ca toți clienții să aibă un brief bine stabilit, de la început dar, din păcate, asta se întâmplă în mult prea puține cazuri. Așadar încerc să îmi folosesc experiența și să schițez, alături de ei, un mini-brief (care devine parte din contract), pentru a avea cât mai clar, de ambele părți, rezultatele și așteptările.
S.P. Noi, fotografii, ne concentram la cum arata rezultatul muncii noastre, dar mai rar povestim despre ce se intampla in spatele aparatului. Cum arata o zi in viata unui fotograf?
C.S. Ziua mea ca fotograf include prea multe lucruri pe care trebuie să le fac și care nu au legătură directă cu fotografia. Discuții, telefoane, contracte, project management, promovare, mailuri etc. Uneori e mai multă muncă “de birou” decât fotografiatul și editatul în sine…
S.P. Cum ar arata/cum s-ar desfasura pentru tine sedinta foto ideala?
C.S.Ședința foto ideală este cea în care clientul mă lasă să îmi fac treaba. Serios acum, ședința foto ideală este cea în care îmi place subiectul fotografiat iar clientul înțelege că cea mai bună abordare este să intervină cât mai puțin și să se bazeze pe experiența și expertiza mea ca fotograf pentru a-i livra cele mai bune cadre. Și, de fapt, în aceste condiții chiar ies cele mai bune cadre.
S.P. Cum vezi interacțiunea dintre client, cel care solicită să fotografiezi, și fotograf?
Calin Stan: Îmi place să o văd ca pe o colaborare din care amândoi avem de câștigat. Orice proiect e o provocare, iar satisfacția mea cea mai mare este să livrez fotografii care să îmi placă cum au ieșit și de care să fiu foarte mulțumit (iar eu, cu siguranță, sunt cel mai exigent “client” al meu). Iar asta se întâmplă, mai ales, atunci când clientul înțelege și acceptă faptul că propunerile pe care le fac sunt în interesul lui, astfel încât să avem cel mai bun rezultat posibil. La polul opus este tipul de client – pe care cred că îl știm cu toții – care “știe el mai bine decât noi cum să ne facem treaba și cum trebuie făcute fotografiile”. That’s the worst. Bineînțeles, cu un astfel de client (sau cu o astfel de interacțiune client-fotograf) nici rezultatele nu sunt cele care să mă mulțumească pe deplin. Dar mă bucur să cred că am învățat să “simt” și să selectez, într-un fel, clienții pentru care ajung să lucrez.
S.P. Abordezi diferit fotografia de arhitectura fata de cea de design interior?
Calin Stan: Abordând cu precădere domeniul HORECA, al hotelurilor și pensiunilor în special, cred că ce fac eu e o combinație între fotografie de design interior și fotografie imobiliară, mai mult decât fotografie de arhitectură per se. În fotografia imobiliară spațiul vinde. În fotografia de design interior, produsul vinde. În HORECA e o combinație între cele două, iar imaginile (sau seturile de imagini) ar trebui să fie făcute astfel încât să pună în evidență atât spațiul cât și designul și atmosfera locului.
S.P. Când știi că ai tot ce îți trebuie într-un cadru? Poți descrie raționamentul sau pașii pe care îi faci înainte de a declanșa?
C.S.Cred că e o linie subțire între rațiune și feeling. Sigur, când fotografiez respect anumite reguli în ceea ce privește încadrarea, înălțimea punctului de stație, iluminarea etc, dar cadrul final vine cumva din interior. E un feeling plăcut. Un fel de “aha!” moment.
S.P. În anii de când fotografiezi ai sesizat vreo schimbare, o evoluție, în felul în care fotografiezi sau în jurul tău?
C.S. Îmi place să studiez, să încerc abordări noi și să fac astfel încât fotografiile mele să fie mai bune de la an la an. Cred în evoluție și formare continuă și mai cred că asta ar trebui să fie în ADN-ul nostru al tuturor. Nu doar al fotografilor. Să ne străduim să facem lucrurile din ce în ce mai bine, în toate domeniile și în toate interacțiunile din viața noastră. Și mai ales să învățăm să ne apreciem și prețuim mai mult munca.
S.P. Care este rolul nostru? Au fotografiile un impact in felul in care este perceputa arhitectura si designul de interior?
Calin Stan: Cred că, pe lângă rolul comercial, multe fotografii (bune) îl fac pe cel care le privește să descopere și să aprecieze (conștient sau nu) munca arhitectului sau a designerului din spatele proiectului.
S.P. Dacă ar fi sa schimbi un lucru în ceea ce faci, care ar fi acela?
C.S. Dacă ar fi să schimb ceva la cariera mea de fotograf de până acum, m-aș concentra mai devreme și mai repede pe o nișă (în cazul meu, fotografia de arhitectură și interior). Încă mai lucrez la asta. 🙂
S.P.
Exista un proiect pe care ti-ai fi dorit/ ti-ai dori sa il fotografiezi? Din tara sau din afara.
Calin Stan
De la noi mi-ar plăcea foarte mult să fotografiez câteva camere de la Hotel Marmorosch. Din afara, mi-ar plăcea sa fotografiez un hotel din Scoția, Gleneagles Hotel, de exemplu. Sau un hotel din Maroc cu design interior inspirat din stilul traditional marocan, al riadurilor, precum Amanjena Resort sau La Mamounia. Sau clădiri cu arhitectură modernistă, cubistă, Art Deco.
S.P. Cum te raportezi la ideea de drepturi de autor si creditarea muncii tale?
S.P. Cateva cuvinte despre echipament? O fotografie ar fi suficienta, dar cum ti-ai descrie geanta?
C.S. Cum mi-aș descrie geanta? Probabil mult mai plină și mai grea decât ar trebui să fie… 🙂 Folosesc ecosistemul Sony, iar în prezent aparatul principal este un Sony A7RV, completat de un set de obiective cu focală fixă dar și zoom-uri (nu toate Sony), de la 9 la 85mm. Dintre toate, cel pe care îl folosesc cel mai des este obiectivul 16-35mm. Îmi place să am tot timpul un backup, în caz că se întâmplă ceva cu aparatul, obiectivul principal sau unele accesorii și de aceea zic că, probabil, geanta mea e mult mai plină decât ar trebui să fie…
S.P. In afara de fotografia de interior, ce alt tip de fotografie faci sau ti-ai dori sa explorezi?
C.S. Un moment de cotitură în evoluția mea ca fotograf s-a dovedit a fi anul 2016, când am început să folosesc drone pentru fotografiile de exterior. Și, de atunci, le-am integrat in foarte multe proiecte pe care le fotografiez. Deci, fotografia aeriană nu doar că îmi place foarte mult ci și îmi este de mare ajutor în acest domeniu. Pe lângă asta, fac cu plăcere și fotografie culinară (cum spuneam, mă adresez în special domeniului HORECA, așadar le ofer servicii cât mai complete), dar mă bucur și când am ocazia să fac fotografie industrială. Mi-ar plăcea să fac mai multă fotografie “pentru mine”, dar din păcate nu prea mai am timp de asta, în ultimii ani…
S.P. Surse de inspiratie, fotografi pe care ii ai ca reper? Nu neaparat din fotografia de interior.
C.S. Urmăresc destul de mulți colegi fotografi, atât de la noi cât și din afară. Sunt mulți fotografi buni și ale căror imagini le apreciez, mi-ar fi greu să enumăr doar câțiva.
S.P. Ce este mai presus: viziunea artistică a fotografului sau dorința clientului? Cum găsești echilibrul între cele două și cum eviți micromanagement-ul impus de client? – întrebare venita de la viewcatchers – link articol
C.S. Cred cu tărie că dacă un client apelează la noi pentru servicii foto, ar trebui să folosim expertiza noastră în a-l ghida cu privire la modalitatea de a face fotografiile astfel încât să rezulte în cea mai bună formă a lor. Așadar, dorința clientului poate fi un punct de pornire, evident, dar implementarea și rezultatul trebuie să aparțină fotografului. E ca în bancul ăla: dacă atunci când mă duc la client fac eu fotografiile îl va costa X, dacă clientul vrea să “facă el” fotografiile îl va costa dublu… Cu alte cuvinte cred că expertiza, viziunea fotografului trebuie să primeze, pentru că de aceea e el acolo și de aceea a apelat clientul la un expert pentru a-i realiza fotografiile.
Ma lovesc si eu de micromanagement constant. Așa cum spuneam și mai sus, cred că cel mai important este ca un client să înțeleagă de ce ne aflam “noi” in spatele aparatului de fotografiat. De ce a apelat la un profesionist. Cu unii e mai simplu, cu alții e mai greu, dar cred ca trebuie sa încercăm sa facem puțină educație în direcția asta, să încercăm să îi facem să înțeleagă că suntem profesioniști, avem un anumit nivel de experiență și abordările propuse de noi sunt în beneficiul lui, al clientului și al rezultatului final așteptat. Sigur, contează enorm de mult și cum ne prezentăm ca fotograf, portofoliul, atitudinea pe care o avem în relația cu clientul, seriozitatea (trebuie să mai zic asta?!). Cu cât ne vom poziționa mai mult ca profesioniști și vom arata asta clientului prin tot ceea ce facem, de la prima interacțiune până la livrarea fotografiilor, cred ca micromanagement-ul impus de client va fi din ce în ce mai mic și mai gestionabil.
S.P. Ai o intrebare pe care vrei sa o adresezi urmatorului fotograf care imi raspunde sau pe care ti-ai fi dorit sa o am aici?
C.S. Întrebarea mea ar fi următoarea: facem multe proiecte (deci căutăm să facem “volum”) SAU mai puține proiecte (mai mari, poate), dar mai bine remunerate și cu accent pe calitate?
Deși pentru mine răspunsul este evident, din păcate sunt uimit de fiecare data când aflu de colegi fotografi care “aleargă” (și la propriu și la figurat) să facă volume… Sigur, asta e mai mult decât o întrebare, poate ar merita o discuție în sine, separată.
Lui Calin Stan ii multumesc pentru ca a raspuns invitatiei de a raspunde la acest interviu, iar voua va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest articol si sper ca v-a starnit curiozitatea sa aflati mai multe despre fotografia de arhitectura si design interior. Voi adresa aceleasi intrebari si altor fotografi din acest domeniu si pe masura ce o sa primesc raspunsurile, voi pregati si alte articole similare pe care le veti gasi aici Blog
Contents
show