13 Jan Vlad Creteanu | Fotograf de arhitectura si design interior | Interviu #8
Vlad Crețeanu
Instagram la @vlad.creteanu.studio
Portofoliu fotografie vladcreteanu.ro
Cu toate ca ii cunosc fotografiile de mult timp, pe Vlad Creteanu l-am intalnit acum putin timp, cu ocazia acestor interviuri. Un fotograf de arhitectura si design interior pasionat, a carui energie si optimism lumineaza camera, a reusit sa transmita asta si prin raspunsurile lui.
Sabin Prodan:
Inceputul. Cum ai ajuns sa faci fotografie de arhitectura si de design interior? Ti-ai propus sa faci o cariera in domeniu sau s-a intamplat?
Vlad Crețeanu:
Am inceput cu fotografie imobiliara in urma cu 15 ani, lucrand cu agentii imobiliare si mai tarziu cu agenti care lucrau pe cont propriu si contractau proprietati in exclusivitate pentru a le vinde sau a le inchiria. Dupa 1 am am inceput timid sa fotografiez interioare de birouri, cateva proiecte pe an. Dupa 3-4 ani am inceput mai intens cu proiecte de design interior, rezidentiale in principal si office secundar. S-a intamplat pur si simplu, a fost o evolutie fireasca. Imi placea foarte mult domeniul si ma bucura fiecare sedinta foto, interactiune cu clienti interesanti si creativi, feedback-ul. De aceea am ramas si m-am specializat tot mai mult, acum facand inclusiv partea de consultanta de comunicare si marketing pentru clientii mei.
S.P.
Cum abordezi o sedinta foto? Te pregatesti dinainte, ai o anumita procedura, ceri un brief din partea clientului?
V.C.
Majoritatea clientilor mei sunt clienti recurenti, cu cel mai longeviv client al meu lucrez de 14 ani. Stiu in general ce strategie de comunicare au si ce tip de imagini isi doresc. Primul pas in general cand un client nou vine catre mine este sa ne cunoastem stilul de lucru, apoi sa imi schiteze strategia lui de comunicare. Daca nu are una, il ajut sa si-o construiasca. Pot spune ca in ultimii 2 ani 60% din business-ul meu a fost consultanta de marketing pentru clienti care nu aveau inca nicio prezenta online.
S.P.
Noi, fotografii, ne concentram la cum arata rezultatul muncii noastre, dar mai rar povestim despre ce se intampla in spatele aparatului. Cum arata o zi in viata unui fotograf?
V.C.
Am zile foarte diferite pe parcursul unui an. Sunt zile cu trezit la 6 si pozat de la 7.30 pana seara la 17-18. Apoi mananc, ma uit la un film si ma culc. Sunt zile in care ma trezesc la 10, editez toata ziua si seara schimb ecranul si ma uit la un film. Mai sunt zilele cand filmez interviuri la Camera de Podcast (studio-ul de podcast cofondat cu un prieten videograf). Mai sunt intalniri de marketing si planificare cu echipa pentru ce mai postam, cand, cum. Apoi sunt intalnirile cu clientii pentru Camera de Podcast.
Printre cele de mai sus, mai strecor si cursuri, seminarii si conferinte de dezvoltare personala si profesionala pentru ca uneori e bine sa te bucuri de cine esti si ce faci, si uneori e momentul sa cresti. Toate astea le imbin frumos pe parcursul unui an si nu pot spune ca am 2 zile consecutive la fel.
S.P.
Cum ar arata/cum s-ar desfasura pentru tine sedinta foto ideala?
V.C.
Imi place cand ajung la un proiect despre care nu stiu nimic, sa fiu uimit si sa fiu lasat sa il descopar si sa il fotografiez exact asa cum simt. Se intampla destul de des in ultima vreme sa se alinieze planetele si sa am libertate deplina si proiecte unde arhitectii au putut sa creeze spatiile asa cum le-au proiectat, fara conditionari.
S.P.
Cand stii ca ai tot ce iti trebuie intr-un cadru? Poti descrie rationamentul sau pasii pe care ii faci inainte de a declansa?
V.C.
L-as posta? Da. Unde? Si imi dau raspunsul…apoi Ok declansez.
Daca raspunsul e nu, atunci caut mental in strategia clientului de comunicare. Daca nici la el nu vad cadrul acela folosit..atunci nu declansez.
In general cadrele cu Da evoca o emotie sau pun in valoare foarte bine vizual un anumit element construit.
S.P.
Abordezi diferit fotografia de arhitectura fata de cea de design interior?
V.C.
Pentru mine, fotografia de design interior se refera la spatii construite deja unde s-a intervenit creativ cu elemente frumoase adaugate si armonizate. Fotografia de arhitectura incepe cand ne referim la spatii / constructii / pereti / arcade / camere care nu existau si au fost construite dupa indicatiile si proiectul arhitectului. Consider ca sunt alte reguli care guverneaza fotografia de arhitectura, chiar daca aparent este vorba tot de spatiu, elemente, armonie, emotie.
S.P.
In anii de cand fotografiezi ai sesizat vreo schimbare, o evolutie, in felul in care fotografiezi sau in jurul tau?
V.C.
Clar, diferentele sunt foarte mari in ce livrez clientilor acum fata de ce livram acum 15 ani. Simt ca am crescut o data cu ei. Vad din ce in ce mai multe proiecte superbe care nu urmeaza tipare, ci personalitatea beneficiarilor. Sunt proiecte mai indraznete, oamenii au alte nevoi, casele au inceput sa aiba alt flux functional si asta se vede in proiecte. In jurul meu, ma bucura sa vad din ce in ce mai multi fotografi de interioare tineri, pasionati care livreaza imagini superbe.
S.P.
Cum vezi interactiunea dintre client, cel care solicita sa fotografiezi, si fotograf?
V.C.
Esential e sa existe o chimie intre cei 2. O rezonanta. Altfel nu functioneaza nimic. Inca un lucru esential este sa stii cum sa directionezi clientul, in cazul in care nu ii este foarte clar ce isi doreste. Sa ii dai exemple, sa discuti clar totul de la inceput, sa setezi asteptari, sa discuti despre modul de lucru, tot. Surprizele nu prea isi au locul.
S.P.
Care este rolul nostru? Au fotografiile un impact in felul in care este perceputa arhitectura si designul de interior?
V.C.
Absolut,da! Documentarea proiectelor are atat valoare de istorica de arhiva cat si valoare comerciala imediata. In ultima vreme discut foarte mult cu clientii mei despre valoarea imaginilor lor peste 10-20-30 de ani. Sesizez in jur o tendinta uneori – o dorinta de a posta si a converti postarea in vanzare, mai putin de a arhiva/pretui imaginile peste o perioada de timp.
S.P.
Daca ar fi sa schimbi un lucru in ceea ce faci, care ar fi acela?
V.C.
Schimbarea pe care o fac deja cu modul meu de lucru este sa lucrez focusat la un singur lucru odata. 20-40-90 minute, oricat timp aloc, fac doar un lucru. Fara notificari de pe telefon/mail. Acolo am observat ca se pierde cel mai usor focusul pentru ca apar alte lucruri de facut in detrimentul a ceea ce ai inceput, si sunt lucruri care pot fi facute linistit si dupa ce ai terminat.
S.P.
Exista un proiect pe care ti-ai fi dorit/ ti-ai dori sa il fotografiezi? Din tara sau din afara.
V.C.
Nu am un proiect anume in minte. Imi doresc sa fotografiez proiecte care sa ma puna la incercare, care sa ma provoace creativ, emotiional si care sa fie o bucurie de privit cand le postez pe site.
S.P.
Cum te raportezi la ideea de drepturi de autor si creditarea muncii tale?
V.C.
Momentan sunt in punctul in care creditarea imaginilor mele este suficienta. Stiu ca ideea de drepturi de autor in fotografie este ceva nou chiar daca legea are 26 de ani in Romania. Totusi nu consider ca este suficient de mult mediatizata si o informare lipseste aproape cu desavarsire. Sunt in proces, cu toti colaboratorii mei, de informare asupra conceptului de cedarea partiala a dreptului de folosinta asupra imaginilor. E mult de lucru si cred ca doar impreuna, ca fotografi, putem informa si apoi putem impune niste reguli. Cand nu o sa mai semneze niciunul din noi contracte de cedare a dreptului de proprietate vom putea face ceva in privinta asta.
S.P. Cateva cuvinte despre echipament? O fotografie ar fi suficienta, dar cum ti-ai descrie geanta?
V.C.
Am fost fan Canon 14 ani. De vara trecuta am trecut pe Sony si nu ma mai intorc. Fotografiez cu un Sony mirrorless full frame + 3 obiective fixe de 16mm, 35mm, 85mm. Imi place lumina naturala, sau dupa amiaza/seara lumina ambientala prezenta in amenajare. Nu folosesc blituri / lumina suplimentara decat in fotografia de portret si de produs.
S.P.
In afara de fotografia de interior, ce alt tip de fotografie faci sau ti-ai dori sa explorezi?
V.C.
Mai fotografiez portrete corporate si produse (atat genul pe fundal alb cat si in context).
S.P.
Surse de inspiratie, fotografi pe care ii ai ca reper? Nu neaparat din fotografia de interior.
V.C.
Nu am o lista anume, urmaresc mai multi fotografi care ma inspira. Cele mai recente 3 nume pe care le-am urmarit si m-au influentat sunt Fernando Guerra, Simon Devitt si Ema Peter.
S.P.
Ce te motiveaza sa faci zi de zi, luna de luna, an de an, asta? – intrebare venita de la Dragos Manea
V.C.
E simplu. Fac asta si voi face asta atata timp cat simt bucurie cand vine vorba de acest subiect (planificarea, programarea unei sedinte, realizarea ei, comunicarea ei). In ultima vreme am facut multa consultanta de comunicare si imi place foarte mult. A venit natural si completeaza bine sedintele foto, le da o directie mai clara. Si voi face asta atata timp cat voi simti bucurie si cat oamenii vor veni catre mine sa imi ceara asta.
S.P.
Ai o intrebare pe care vrei sa o adresezi urmatorului fotograf care imi raspunde sau pe care ti-ai fi dorit sa o am aici?
V.C.
Mi-ar placea sa il / o intreb de ce face ceea ce face. Care e motivatia si de ce se trezeste vesel(a) dimineata si se apuca de treaba.
Lui Vlad Creteanu ii multumesc pentru ca a raspuns invitatiei de a raspunde la acest interviu, iar voua va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest articol si sper ca v-a starnit curiozitatea sa aflati mai multe despre fotografia de arhitectura si design interior. Voi adresa aceleasi intrebari si altor fotografi din acest domeniu si pe masura ce o sa primesc raspunsurile, voi pregati si alte articole similare pe care le veti gasi aici Blog
Contents
show