12 Feb Moise Bogdan | Fotograf de arhitectura si design interior | Interviu #12
Posted at 07:49h
in Interviu fotograf de arhitectura si design interior
Moise Bogdan
Instagram @moise.bogdan
Unul din avantajele pe care le ai atunci cand apelezi la instinct atunci cand fotografiezi, asa cum Moise Bogdan o face, este ca rezultatele devin mai putin previzibile. Actul fotografic devine o explorare si experimentare continuua si mai putin metodic. Asta este unul din motivele pentru care imi place sa urmaresc alti fotografi, pentru toate momentele in care vad prin munca lor compozitii pe care nu le-as fi vazut.
Sabin Prodan:
Inceputul. Cum ai ajuns sa faci fotografie de arhitectura si de design interior? Ti-ai propus sa faci o cariera in domeniu sau s-a intamplat?
Moise Bogdan:
Nu cred ca a fost o decizie efectiva, nici nu pot tine minte cand am inceput sa fac fotografie ce poate fi numita de arhitectura sau design interior. Am fost atras de fotografierea spatiului urban inca de la inceputul facultatii, fie ca este vorba de fotografie de strada sau de peisaj urban si in timp s-a transformat si intr-o profesie part time.
Partea de profesie pot spune ca a fost intamplatoare cu siguranta si chair si acum nu sunt sigur ca o consider o profesie in cazul meu. Este un hobby care din fericire a adus si clienti din cercurile de oameni cunoscuti mie.
Primul proiect la nivel profesional a venit ca o intrebare din partea prietenilor imediat dupa facultate cand inca nu voiam sa fiu angajat intr-un birou asa ca am acceptat cu bucurie sa fiu remunerat pentru hobbyul meu. Dupa aceea au aparut alte intrebari similare.
S.P.
Cum abordezi o ședință foto? Te pregătești dinainte, ai o anumită procedură, ceri un brief din partea clientului?
M.B.
Incerc sa pastrez datele destul de minimale inainte de a ajunge la locatie, cateva informatii ca sa imi pot face idee de cat timp ar dura sedinta, cum ar fi dimensiunile cladirii, functiune, etc., in rest incerc sa fac totul cat mai instinctiv.
S.P.
Noi, fotografii, ne concentrăm la cum arată rezultatul muncii noastre, dar mai rar povestim despre ce se întâmplă în spatele aparatului. Cum arată o zi în viața lui Moise Bogdan fotograf de arhitectură și design interior?
M.B.
Cu multa alergatura, dar cred ca asta este si din cauza faptului ca pe langa fotografie continui sa lucrez si in domeniul arhitecturii. Daca ar fi sa ma gandesc doar la partea de fotografie, seamana destul de mult cu zilele in care scot aparatul foto la plimbare pentru mine.
Cred ca sunt 3 tipuri de zile, cele pentru fotografia de exterior, pentru fotografia de interior si partea de edit. Preferatele sunt cele pentru exterior in special daca am avut noroc de vremea potrivita.
S.P.
Cum ar arăta/cum s-ar desfășura pentru tine ședința foto ideală?
M.B.
Dupa cum mentionam, cred ca prefer cel mai mult fotografia de exterior asa ca sedinta foto ideala este puternic influentata de vremea de afara si perioada din an. Uneori si alti factori externi cum ar fi traficul din oras sau alte elemente urbane care pot avea efect pozitiv sau mai putin asupra fotografiilor.
S.P.
Când știi că ai tot ce îți trebuie într-un cadru? Poți descrie raționamentul sau pașii pe care îi faci înainte de a declanșa?
M.B.
Cred ca stiu ca am avut tot ce trebuie intr-un cadru abia la mult timp dupa ce am facut poza si ma uit in continuare cu placere la ea. Despre un rationament efectiv nu pot vorbi cu siguranta, am lucrat inca de la inceput destul de instinctiv si chiar daca imi place sa ma documentez despre aspectele tehnice, nu ma gandesc la ele inainte de a declansa.
S.P.
Abordezi diferit fotografia de arhitectură față de cea de design interior?
M.B.
Destul de diferit, da. Fotografia de arhitectura este puternic influentata de factori externi. De cele mai multe ori incerc sa lucrez cu acei factori chiar daca nu sunt favorabili, masini parcate, spatiu urban deteriorat, cabluri si stalpi care acopera cladirea sau vreme innorata.
In schimb arhitectura de interior are un mediu mai bine controlat si de multe ori impart in doua momente, cea in care fotografiez in ansamblu si in detaliu.
Chiar si la nivel tehnic difera destul de mult, la interior folosind mai mult trepiedul si bracketingul (acelasi cadru cu expuneri de lumina diferite) deoarece prefer sa fotografiez cu lumina naturala.
S.P.
În anii de când fotografiezi ai sesizat vreo schimbare, o evoluție, în felul în care fotografiezi sau în jurul tău?
M.B.
Schimbari sunt cu siguranta, unele lucruri devin mai tehnice si poate chiar mai banale sau cu mai putin experiment dar sunt si unele inbunatatiri ale calitatii in ansamblu.
S.P.
Cum vezi interacțiunea dintre client, cel care solicită să fotografiezi, și fotograf?
M.B.
Este o colaborare intre ce vrei tu sa prezinti si ce au ei nevoie sa prezinte.
S.P.
Ce este mai presus: viziunea artistică a fotografului sau dorința clientului? Cum găsești echilibrul între cele două și cum eviți micromanagement-ul impus de client? – întrebare venită de la viewcatchers
M.B.
Din fericire am avut noroc de a fi evitat de micromanagement din partea clientilor. In general daca mi se propune sa fiu acompaniat la locatie spun ca este mai bine sa merg singur pentru a evita aceasta situatie dar chiar si in cazurile in care mai este cineva cu mine prezent, nu simt ca a fost cazul de micromanagement.
Cu toate acestea nu uit ca aceste fotografii au un scop concret pentru clienti care vor sa isi prezinte viziunea lor artistica, cea a proiectului.
S.P.
Cum te raportezi la ideea de drepturi de autor și creditarea muncii tale?
M.B.
Inca de la inceput am luat in serios tot ce tine de creditare si drept de autor asa ca definim inca de la inceput unde si cum vor fi folosite aceste poze si cum trebuie creditate in functie de mediul de expunere. Desigur asta functioneaza in teorie si uneori trebuie sa amintesti uitarea unei mentiuni dar nu se intampla cu rea intentie si este remediat usor.
S.P.
Care este rolul nostru? Au fotografiile un impact în felul în care este percepută arhitectura și designul de interior?
M.B.
Suntem un mediu foarte bun pentru a expune un public mai larg arhitecturii, atat locale cat si internationala. De multe ori fotografiile sunt singurul mediu prin care o mare parte din public sunt expusi la arhitectura de calitate asa ca are un rol important in a aduce o perceptie pozitiva fata de profesia de arhitect sau designer.
S.P.
Dacă ar fi să schimbi un lucru în ceea ce faci, care ar fi acela?
M.B.
Probabil sa imi fac mai mult timp pentru fotografie, atat la nivel profesional cat si cel de hobby.
S.P.
Ce te motivează să faci asta zi de zi, lună de lună, an de an? – întrebare de la Dragoș Manea
M.B.
Faptul ca intotdeauna reprezinta ceva nou, locatie sau proiect.
S.P.
Există un proiect pe care ți-ai fi dorit/ ți-ai dori să îl fotografiezi? Din țară sau din afară.
A.T.
Cat mai multe proiecte noi din alte tari.
S.P.
În afară de fotografia de arhitectură și design interior, ce alt tip de fotografie faci sau ți-ai dori să explorezi?
M.B.
Probabil fotografia de strada sau fotojurnalismul, ceva ce surprinde o poveste mai ampla in cadru. Candva as vrea sa incerc si astrofotografie cu ajutorul unui telescop.
S.P.
Surse de inspirație, fotografi pe care îi ai ca reper? Nu neapărat din fotografia de arhitectură sau design interior.
M.B.
Cu greu pentru ca nu memorez nume foarte bine dar Fan ho si Ezra Stoller sunt primele nume care mi-au venit in minte cand am vazut intrebarea. Cu siguranta as putea sa mai pun multe surse de inspiratie.
S.P.
Spre final câteva cuvinte despre echipament? O fotografie ar fi suficientă, dar cum ți-ai descrie geanta?
M.B.
Destul de usoara, aparatul foto, baterii de rezerva, o lentila wide si una fixa pentru detalii.
S.P.
Pentru cei care nu folosesc aparate Canon…de ce sunteți masochiști?! 😊) – întrebare venită de la Arthur Tintu
M.B.
Nikon initial, Sony in acest moment, no regrets.
S.P.
Ai o întrebare pe care vrei să o adresezi următorului fotograf care îmi răspunde sau pe care ți-ai fi dorit să o am aici?
M.B.
Cum va promovati ca fotografi de arhitectura?
Moise Bogdan, iti multumesc pentru ca ai raspuns invitatiei de a raspunde la acest interviu, iar voua, cititorilor, va multumesc ca ati avut rabdarea sa cititi acest articol. Sper ca v-a starnit curiozitatea sa aflati mai multe despre fotografia de arhitectura si design interior.
Mai multe interviuri cu fotografi de arhitectura si design interior gasiti aici pe Blog
Contents
show